Kjører du fylkesvei 27 fra Enden til Folldal en måneklar vinterkveld, kan du oppleve den trolske blåfargen i Rondane som har gjort Harald Sohlbergs fantastiske maleri "Vinter-natt i Rondane" så berømt. Den 41 km lange vegstrekningen mellom Folldal og Enden i Sollia er en av de 18 nasjonale turistvegene i Norge. Hovedkriteriet for å bli en nasjonal turistveg er at strekningen går gjennom områder med unike naturkvaliteter, og at det er en særegen kjøreopplevelse.
Les mer om Rondanevegen her...
http://rondanevegen.no/
http://www.nasjonaleturistveger.no
Sohlbergplassen og rasteplassen ved Straumbu er to byggverk langs veien som på grunn av sin arkitektoniske utforming har vakt oppsikt langt utenfor landegrensene.
Rondane rast og info AS
Tlf: 941 60 954
rondane.rast@gmail.com
En samling gamle hus som er flyttet til en vakker tomt i Streitlien 5 km sør for Folldal sentrum. Doktor Anton Raabe bygde tunet sammen med skuespillerinne Tore Dyvekce Segelcke. Etter at kommunen overtok tunet i 1976, har det blitt supplert med et Folldalstun.
Folldal Gruver er rangert som et av de 15 viktigste teknisk-industrielle kulturminnene i Norge. Gruvedrifta i Folldal startet i 1748 og varte fram til 1960-tallet. På Hjerkinn foregikk det gruvedrift fra 1968- 1993. Gruveområdet omfatter i dag 70 bygninger, deriblant boligene som arbeiderne bodde i, samt den luksuriøse direktørboligen. Området forteller om klasseskillene i gruvetida. Hovedattraksjonen i dag er "Stoll 1". Her kan besøkende reise med et gruvetog inn til Worms hall 600 meter inne i fjellet. I tilknytning til gruvemuseet ligger også Turistkontoret i Folldal. Gruvemuséet har opparbeidet flere kulturstier og er dessuten et godt utgangspunkt for fotturer i fjellområdet. Gruvekroa har matservering med en flott utsikt mot Rondane nasjonalpark.
Idyllisk naturperle ved elva Grimsa nederst i Grimsdalen. Tursti fra Fv. 27 ved Fallet ned til Gamle Grimsbrua og derfra oppover langs elva til fossen.
Galleri Slåen er et fargerikt høyfjellsgalleri utenom det
vanlige. Stedet er en vakker naturperle, 900 m.o.h. med Snøhetta som nærmeste nabo. Her går fredfull, vakker natur hånd i hånd med vakker kunst. Her vil du blant annet finne keramikk, glass, skulpturer, smykker, grafikk, malerier, kort, ullarbeider, tekstiler, håndlagde såper, konfektsjokolade og økologisk is.
I kafeen som holder til i Ragnhildstua, selges det i åpningstidene nytraktet kaffe og tradisjonsbakst, hjemmelagde godbiter,
økologisk is og konfektsjokolade.
Sommeren 2022:
Galleri Slåen åpner søndag 3 juli klokka 12.00. Åpent alle dager 12.00 – 17.00 til søndag 14 august.
På åpningsdagen blir det Buskspell og bobler i glasset. Alle er hjertelig velkommen til en fargerik og sprudlende utstilling! Vi gleder oss til å ta imot gjester igjen!
er et intimt fotogalleri på gardstunet til naturfotograf Bjørn Brendbakken ved Dalgardsvegen på Dalholen.
Berggrunnen i Folldal har en historie som går over 500 millioner år tilbake i tid. Bygda er mest kjent for sin 250 årige gruvedrift basert på utvinning av svovelkis, kobberkis, sink og jern. I dag er det meste av malmressursene hentet ut og gruvedriften nedlagt. Folldal har en uvanlig formrik glasialgeologi. Grimsmoen mellom Folldal og Grimsbu er bygget opp av sand og grus fra bunnen i en stor bredemt sjø. Grimsmoen har flere gedigne dødisgroper som ble dannet av isrester begravd i sanden. Grimsmoen er unike i norgessammenheng og har status som naturreservat. I Einunndalen forteller de mange terrassene i terrenget om innlandsisens ulike nivåer under isavsmeltningen. Langstrakte rygger av sand og grus er også avsetninger fra istidens breelver.